4 Δεκεμβρίου 2011

Olympus Mythical Trail: Η ζωή ένα βουνό, τα βάζεις μαζί του?


Το ιδεολογικό στίγμα του νέου αγώνα
Και να που φτάσαμε στην αφετηρία των 100K στον Όλυμπο! Ο Olympus Mythical Trail είδε το φως της μέρας στις 17 του Νοέμβρη με την προαναγγελία του γεγονότος και από εδώ και πέρα αρχίζει η μακριά –ελπίζω- πορεία του προς το μέλλον. Μεσολάβησε πολύ λιγότερος χρόνος απ όσο θα περίμενε κανείς για να κυοφορηθεί η ιδέα κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όντας τόσο δυνατή, δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη σκέψη. Ο έρωτας έρχεται με την πρώτη ματιά λένε κι έτσι έγινε με τον ΟΜΤ! Η εξέλιξη των γεγονότων από την περασμένη άνοιξη μέχρι σήμερα ήταν αργή, όσον αφορά τις αποφάσεις σε συλλογικό επίπεδο και μάλλον επικρατούσε ένα τέλμα αρνητικής αναποφασιστικότητας! Τα γεγονότα μέσα στη δική μου σκέψη ωστόσο είχαν πάρει απ την αρχή μια τροχιά και το σχέδιο είχε ήδη προσδιοριστεί πριν καν ολοκληρώσω αγωνιστικά τη διαδρομή του νέου αγώνα, τον περασμένο Αύγουστο.

Κάτω από άλλες συνθήκες, θα σκεφτόμουν πολύ πριν πάρω την απόφαση να προχωρήσω στην υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου σχεδίου και μάλιστα όπως αυτή σχηματοποιήθηκε τελικά. Αν βρισκόμουν πίσω στο 2005 για παράδειγμα, θα με έλουζε κρύος ιδρώτας στην ιδέα ότι μπορούσα να σκεφτώ σοβαρά κάτι τέτοιο. Όμως από τότε μέχρι τώρα, έχουν αλλάξει πολλά, μέσα μου αλλά και γύρω μου.

Αν ξεκινήσω πρώτα από τον εξωτερικό κόσμο, τότε θα πω ότι εκείνο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την απόφαση, δεν είναι άλλο από το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Όπως έγραφα και στην επιστολή αναγγελίας της 17ης Νοέμβρη, η οικονομική κρίση των ημερών μας στην Ελλάδα, μεταμορφώνεται γοργά σε κοινωνική. Οι άνθρωποι τριγύρω μας μοιάζουν να χάνουν το κουράγιο τους για να συνεχίσουν τον καθημερινό αγώνα. Οι παλιοί βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να εξανεμίζονται και οι νέοι τα όνειρα για το μέλλον να σβήνουν. Οι πρώτοι στέκονται απελπισμένοι μπροστά σ αυτή την πραγματικότητα, ανήμποροι τώρα πια να αλλάξουν το παραμικρό και υπομένουν στωικά το υπόλοιπο μιας προδομένης ζωής. Οι δεύτεροι προσπαθούν να χτίσουν νέα όνειρα πάνω σε προοπτικές σε ξένους τόπους, μακριά απ την πατρίδα. Η Ελλάδα, όπως τη ζήσαμε –όσοι τη ζήσαμε- στη διάρκεια της τελευταίας γενιάς, δεν θα είναι η ίδια και για την επόμενη.

Στο 20% του πληθυσμού ανέρχονται οι "νεόπτωχοι" σήμερα στην Ελλάδα

Μέσα σ ένα κόσμο σκοτεινό, κάποιοι πρέπει να προσπαθούν να ανάβουν μικρές φλόγες και να τις κρατάνε αναμμένες. Για να ζεσταίνονται και για να φωτίζονται οι ίδιοι αλλά και όσοι ψάχνουν για ένα μικρό φως στο σκοτάδι και στο κρύο, για την ελπίδα με άλλα λόγια. Ο νέος αγώνας στον Όλυμπο γεννιέται σε μια δύσκολη εποχή, που το οτιδήποτε πέρα απ το στοιχειώδες ακούγεται ειρωνικό αν όχι προκλητικό, σε μια κοινωνία που ξεκίνησε να ψάχνει για ξεχασμένες ελπίδες στα παλιά σεντούκια ενώ οι πρώτοι ξεκίνησαν να ψάχνουν ήδη και στα σκουπίδια. Κι όλα αυτά, σε μια καταρρέουσα κοινωνία που ξεπέρασε τα όρια της αντοχής και (εύχομαι) της …ανοχής προς το πολιτικό σύστημα.

Ο ΟΜΤ βλέπει το φως του κόσμου, μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Σε μια παραπαίουσα κοινωνία, όπου ο προβληματισμός κινείται στην κατεύθυνση του πώς θα επιβιώσει πλέον ο μέσος πολίτης, κάποιοι επαναπαύονται ακόμα στην ιδέα ότι οι συμπολίτες τους ασπάζονται την άποψή τους, πως το (ούτως ειπείν) «χόμπι» του λαϊκού αθλητισμού, παραμένει μια υποχρέωση της Πολιτείας προς τους πολίτες αυτής της χώρας, αρνούμενοι να παραδεχτούν δημόσια την επονείδιστη ληστρική θέση τους απέναντι στη ζωή και τους συνανθρώπους τους! Τα οράματα δεν πιστεύω πια ότι συντίθενται από ένα ονειρικό, παραμυθένιο συστατικό. Ακολουθώντας τις συνθήκες των καιρών, αποκτούν κι αυτά μια ιδιαίτερη σύσταση, κάθε φορά. Το όραμα ενός γλυκανάλατου κόσμου έχει να κάνει με αστραφτερές εικόνες μιας ζαχαρωτής, ψεύτικης πραγματικότητας, με πρίγκιπες και βασιλοπούλες σε σύγχρονη version. Το όραμα ενός κόσμου που συνταράσσεται από οικονομική λαίλαπα και βυθίζεται στην κοινωνική ανισότητα, με στρατιές ανέργων, νεόπτωχων και αστέγων, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να λαμποκοπά, να στραφταλίζει. Το όραμα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, ήταν αυτό που βλέπαμε μέχρι σήμερα και που τώρα πια αργοπεθαίνει. Είναι ο κυνισμός του «να πάρω, χωρίς να δώσω», «ν’ αρπάξω χωρίς να με δουν». Ποιος όμως μπορεί να ανεχτεί στην Ελλάδα σήμερα αυτά τα μηνύματα ως αξίες? Η παραδοχή των πολιτικών ότι «μαζί τα φάγαμε» ήταν το επιστέγασμα αυτής της λογικής, που εξέθρεψε μια ολόκληρη γενιά κυβερνώντων και κυβερνωμένων.

Ο ΟΜΤ ξεκινά μέσα στο περιβάλλον μιας νέας πραγματικότητας, με όραμα που γέννησε η νέα εποχή της κάθαρσης και που σκοπεύει να εκπέμπει συνεχώς σαν φάρος:  

η ζωή ένα βουνό, τα βάζεις μαζί του?

Ζούμε σε πρωτόγνωρους καιρούς. Κι όσοι δεν το ένιωσαν ακόμα, δεν θα αργήσουν, είναι βέβαιο. Οφείλουμε να σταθούμε όρθιοι στα δικά μας πόδια. Αν δεν ανέβουμε μόνοι μας το βουνό, κανένας δεν θα είναι πια εκεί για να μας πάρει στις δικές του πλάτες. Μέσα από τη νέα προσπάθεια, θέλω να περάσει αυτή η αρχή. Η αρχή της αυτοτέλειας, η αρχή της αυτονομίας, η αρχή της ανεξαρτησίας, η αρχή της υπευθυνότητας, η αρχή της αξιοπρέπειας. Κάνουμε αθλητισμό, όχι μόνο σαν απάντηση σε ένα εσωτερικό κάλεσμα αλλά και σαν μια διέξοδο στα καθημερινά αδιέξοδα. Και το βάρος αυτής της επιθυμίας το επωμιζόμαστε εμείς οι ίδιοι, από την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς να περιμένουμε άλλους να ζωντανέψουν το δικό μας όραμα με τη δική τους ψεύτικη πνοή.

Στη ζωή μας βάζουμε στόχους-βουνά για να βγούμε νικητές στο πανάρχαιο παιχνίδι του πολέμου, που αιώνες τώρα μεταμορφώνεται, αλλάζοντας εικόνες και ονόματα. Για τον άνθρωπο των καιρών μας, ο στόχος ακούει στο όνομα «άθλος» κι έτσι εγώ αντιλαμβάνομαι τον αθλητισμό πλέον. Έναν πόλεμο, έναν άθλο, που δεσπόζει κάθε φορά σαν σκοτεινό απειλητικό σύννεφο πάνω απ τα κεφάλια μας. Και είμαστε εκείνοι που πρέπει να ανέβουμε προς τα εκεί, να περάσουμε από μέσα του και να βγούμε ψηλά στην κορυφή του βουνού, εκεί που ο ήλιος λάμπει στον καταγάλανο ουρανό, ζώντας το δικό μας μύθο, αυτόν που χτίσαμε ανεβαίνοντας εκεί ψηλά βήμα-βήμα. Όταν αυτές οι δοκιμασίες που αποκαλούμε «αγώνες», αποπνέουν τον άθλο, τότε μπορούμε να μιλάμε για όραμα κι όχι απλά για στόχο. Και ο Olympus Mythical Trail, είναι από εκείνα τα γεγονότα που και τη μεγάλη δοκιμασία προσφέρουν και την υπέρβαση απαιτούν.

Πέρασαν για μένα 25 χρόνια ενεργής παρουσίας στο ελληνικό ορεινό τρέξιμο και αρκετά ακόμα πάνω στο βουνό και πίσω από εστίες έμπνευσης, που αποτέλεσαν τα βιβλία και οι μεγάλες περιπέτειες που περιγράφονταν εκεί. Έκανα το 2004 πραγματικότητα το όραμά μου για έναν διεθνή αγώνα στον Όλυμπο. Ο καιρός πέρασε πολύ γοργά από τότε και νομίζω ότι ήρθε η ώρα ένας άθλος με πιο πραγματικές διαστάσεις να βρει τη θέση του στο βουνό του μύθου. Ένας άθλος, που θα βγάλει πιο δυνατούς εκείνους που θα τον πετύχουν.

Αυτό το σχέδιο καλούμαι να πάρω όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να γίνει πράξη και να μπορέσει να χαρίσει τις μοναδικές στιγμές σ εκείνους που θα έρθουν κοντά του. Έχω αποφασίσει εδώ και καιρό, ότι είμαι έτοιμος για κάθε θυσία που θα απαιτηθεί ώστε το αποτέλεσμα να είναι αντάξιο τόσο των δικών μου προσδοκιών, όσο και των αθλητών που θα ανταποκριθούν στο μέλλον, στο κάλεσμά του. Αυτή η σχέση που ξεκινά, ανάμεσα σ αυτούς που ετοιμάζουν και σ εκείνους που ετοιμάζονται, θέλω να είναι αμφίδρομη, με κατανόηση και προσφορά και από τις δύο πλευρές. Ζούμε σε ζοφερά χρόνια κι αυτό είναι ανάγκη να το καταλάβουμε όλοι.

«Οι ευκαιρίες δεν περιμένουν» (οι καιροί ου μενετοί) είχε γράψει κάποτε ο Θουκυδίδης και νομίζω ότι ήταν σοφή η ρήση του. Ο νέος αγώνας στον Όλυμπο, ήταν ένα αίτημα μέχρι χτες αλλά σήμερα πια αποτελεί μια ανάγκη και θα δεν μπορούσε να περιμένει άλλο, γι αυτό και αποφάσισα να ανταποκριθώ χωρίς καθυστέρηση, με νέους όρους αλλά και με άλλη λογική. Σ αυτή τη νέα πραγματικότητα, τα παλιά σχήματα μένουν στο περιθώριο και ενεργοποιούνται άλλες δυναμικές και ευέλικτες οργανωτικές μορφές, που θα φέρουν καλύτερα αποτελέσματα. Μετά και την οριστική μου αποχώρηση από τον Olympus Marathon, δύο μήνες νωρίτερα, ο νέος αγώνας θα υλοποιηθεί με μια άλλη λογική, που το αποτέλεσμα ελπίζω να την δικαιώσει. 

Στο εξής, δεν ξέρω πόσο βελτιωμένοι με αθλητικούς όρους θα βγαίνουν οι αθλητές που θα δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους σε ultra εγχειρήματα όπως ο Olympus Mythical Trail, με σιγουριά όμως μπορώ να πω ότι θα βγαίνουν σοφότεροι. Μένει να διαλέξει ο καθένας, αν αρκείται μόνο στην εξωτερική δύναμη ή έχει ανάγκη και την εσωτερική…     




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

Αναγγελία του Olympus Mythical Trail της 17.11.2011

Φίλοι συναθλητές των βουνίσιων μονοπατιών

Η ελληνική κοινωνία ζει σήμερα κρίσιμες στιγμές, ενώ το μέλλον διαγράφεται ζοφερό και η οικονομική κρίση μεταμορφώνεται σταδιακά σε κοινωνική. Μέσα σ αυτό το σκοτεινό τοπίο, το ηθικό των πολιτών κάμπτεται μέρα με τη μέρα, καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται για όλους, δημιουργώντας αδιέξοδα στην προσωπική, επαγγελματική και οικογενειακή ζωή μας. 

Μπορεί να ακούγεται αδόκιμο αυτό το προοίμιο για το λόγο της σημερινής μας επικοινωνίας αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό και εκφράζει βαθιά το κοινό αίσθημα των συμπολιτών μας. Σε τέτοιες μέρες όλοι αναζητάμε μια ελπιδοφόρα είδηση, μια όαση στην έρημο. Ο χώρος που αγαπάμε και μας ενώνει, το τρέξιμο στα βουνά, είναι η δική μας όαση, και κάθε νέα πρόκληση εκεί είναι μια ακόμα ανάσα, μια ακόμα ελπίδα. Κι όσο αντίξοες κι αν είναι οι συνθήκες που ζούμε, οι καινούργιες προκλήσεις είναι ανάγκη να προχωρούν.

Εδώ και αρκετούς μήνες γίνεται προσπάθεια να σχηματοποιηθεί η ιδέα ενός αγώνα ορεινού τρεξίματος μεγάλης διάρκειας στον Όλυμπο. Ένας αγώνας ultra-trail στο διάσημο ελληνικό βουνό, αποτελεί κάτι παραπάνω από ένα αθλητικό γεγονός, κουβαλώντας πάνω του το βάρος του μύθου, που έκανε γνωστό τον Όλυμπο στα πέρατα του κόσμου. Το σχέδιο της δημιουργίας αυτού του γεγονότος προχώρησε κι έχω σήμερα την τιμή να σας ανακοινώσω ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι πλέον γεγονός. Έτσι, το «βουνό των θεών» αποκτά το δικό του ultra-trail.

Το γενικό περίγραμμα αυτού του νέου αγώνα, του οποίου λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μέχρι τις αρχές του 2012, θα χαρακτηρίζεται από τον ψηλό βαθμό τεχνικής δυσκολίας, το ύφος περιπέτειας, τη σκληρότητα της δοκιμασίας, την έντονη επαφή του αθλητή με το μεγάλο υψόμετρο, το φως και το σκοτάδι, τη ζέστη και το κρύο. Η συναρπαστική διαδρομή του θα συνδέει γνωστές και άγνωστες περιοχές του βουνού, ανάμεσα σε μοναδικά τοπία και θα δώσει την ευκαιρία στους αθλητές να ζήσουν μια συνολική εμπειρία, που μπορεί να διαρκέσει ακόμα και δύο νύχτες! Οι ψηλές απαιτήσεις του αγώνα θα περιορίσουν αναγκαστικά το εύρος των αθλητών που θα μπορούν να πάρουν μέρος, όμως οι μεγάλες προκλήσεις απαιτούν αφοσίωση και μακρόχρονη πνευματική και φυσική προετοιμασία. 

Δεν είναι του παρόντος να αναλυθούν τα χαρακτηριστικά του αγώνα, όσο είναι ανάγκη να τελειώσει η παρατεταμένη φημολογία και να ξεκινήσει η πραγματική δουλειά της οργάνωσης αλλά και της προετοιμασίας των αθλητών. Εκείνο που θα πρέπει να γίνει ωστόσο από σήμερα γνωστό, είναι ότι ο αγώνας αυτός των 100 χιλιομέτρων, θα ξεκινήσει την παρθενική του πορεία τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο 29/30 Ιουνίου 2012, όπως και ότι φορέας υλοποίησης του σχεδίου θα είναι η Adventure Zone, με τη βοήθεια ένθερμων φίλων της ιδέας και με οικονομική αυτοτέλεια, μακριά από τις επιλήψιμες οικονομικές εξαρτήσεις από την πολιτεία. Σ αυτό το σχέδιο, αναλαμβάνω ακέραιο το βάρος της ευθύνης και υπόσχομαι να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο νέος αγώνας να βρει τη θέση που του αξίζει στις καρδιές των αθλητών που πιστεύουν στις μεγάλες και αυθεντικές προκλήσεις, στη φιλοσοφία της περιπέτειας και των ορίων, που ποτέ δεν θα μάθουμε που φτάνουν.

Φίλοι συναθλητές

Σε εποχή οδυνηρή για όλους μας, ειδήσεις όπως αυτή χρειάζεται να ακουστούν όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται. Ελπίδα όλων μας είναι να εμπνεύσουμε κι άλλους ανθρώπους να βρουν νέους στόχους, και να αντλήσουν νέες δυνάμεις μέσα από σπουδαίες δοκιμασίες. Ο δρόμος είναι τώρα πια ακόμα πιο μακρύς και πιο ανηφορικός για όλους μας, μα μόνο οι μεγάλες δοκιμασίες μπορούν να μας αποζημιώσουν με πραγματική αυτογνωσία και δύναμη. 

Αυτόν το δρόμο επιλέξαμε και σ αυτόν θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε…

Σας ευχαριστώ

Λάζαρος Ρήγος




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

Αιώνες μετά, ο μύθος συνεχίζει να ανηφορίζει στα μονοπάτια!

Λιτόχωρο, 28.11.2011

Φίλοι αθλητές των βουνών

Λίγες μόνο μέρες μετά την αναγγελία του νέου αγώνα υπεραντοχής στα μονοπάτια του «βουνού των θεών», ήρθε η ώρα να μοιραστούμε μαζί το όνομα που διαλέξαμε να του δώσουμε και που έχει να κάνει με το βασικό συστατικό στοιχείο του Ολύμπου, τον μύθο!

Olympus Mythical Trail

Το μυθικό μονοπάτι του Ολύμπου λοιπόν, ξεκινά την παρθενική του πορεία στις 30 του ερχόμενου Ιουνίου, στις ψηλές κορυφές και στις βαθιές χαράδρες του. Σ αυτή την πορεία ο δρόμος θα είναι ανηφορικός, όπως έχουμε μάθει καλά όλοι μας, χρόνια τώρα. Η λύτρωση όμως, όπως πάντα υπάρχει και θα περιμένει κάπου στο τέλος, εκεί που νομοτελειακά ο καθένας νιώθει ότι σβήνουν πια οι δυνάμεις του. Σ αυτή την προσωπική υπέρβαση, ο μύθος θα κρύβεται κάπου εκεί κοντά και θα περιμένει. Στο επόμενο διάσελο, στις πυκνές λόχμες από φτέρες, στην κορυφή που δεσπόζει στον ορίζοντα, στο σύννεφο που τυλίγει το μονοπάτι, στον αέρα που λυσσομανάει στη ράχη, στη μέρα που χαράζει, στο σκοτάδι που σκεπάζει τις εικόνες τριγύρω, στη φευγαλέα λάμψη στο σκοτάδι που μπορεί και να μην υπήρξε… 

Σ ένα μεγαλόπρεπο βουνό, που η θέα του γέμιζε δέος τον αρχαίο άνθρωπο κι εκεί διάλεξε να δώσει πνοή στους φόβους του, σ αυτό το βουνό αύριο κάποιοι  θα πετάξουν πάνω απ την προϊστορία του ανθρώπινου ψυχισμού, πάνω απ τον αιώνιο μύθο της κοινωνίας των ολύμπιων θεών. Ένα ταξίδι στο χρόνο, μέσα από μια μοναδική εμπειρία αθλητικών ορίων.
Οι πρώτες πληροφορίες για τον “Olympus Mythical Trail” βρίσκονται ήδη αναρτημένες στο διαδίκτυο. Μια λιτή σελίδα προσφέρει για την ώρα όσα στοιχεία χρειάζεται να ξέρει κάποιος αθλητής σήμερα, επτά μήνες πριν την πραγματοποίηση της πρώτης διοργάνωσης. Μέχρι τον Φεβρουάριο, θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της επίσημης ιστοσελίδας του αγώνα, που θα στεγάζεται κάτω από την ίδια διεύθυνση που μπορείτε από σήμερα ακόμα να φτάσετε ως εκεί. Πληκτρολογήστε www.omt100.com και δείτε τα πρώτα στοιχεία.

Εμείς, η οργανωτική παρέα του ΟΜΤ, εργαζόμαστε ήδη με διάθεση και αισιοδοξία σε κάθε επίπεδο για την προετοιμασία του αγώνα. Είμαστε βέβαιοι ότι καθώς ο καιρός θα περνά, ο δικός μας ενθουσιασμός θα διαπεράσει και τον εσωτερικό κόσμο πολλών από τους αθλητές, που αναζητούν καινούργιες προκλήσεις…

Η επόμενη επικοινωνία μας δεν θα αργήσει, καθώς θα προσπαθήσουμε να σας πληροφορούμε για όλες τις εξελίξεις.

Καλή συνέχεια σε όλους!


Για λογαριασμό της διοργάνωσης
Λάζαρος Ρήγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σχόλια επισκεπτών

Recent Comments Widget by Blogger Widgets